2 in 1: Dezvoltarea propriei afaceri si obtinerea diplomei de licenta

Home 2 in 1: Dezvoltarea propriei afaceri si obtinerea diplomei de licenta
Categoria: Noutati | Data publicarii: 31/10/2018

2 in 1: Dezvoltarea propriei afaceri si obtinerea diplomei de licenta


         Acesta dorinta crescendo de a avea propria afacere - pe care tinerii o  imbratiseaza inca de pe bancile liceului, vine ca un rezultat al nesigurantei tuturor domeniilor, social, cultural, politic sau economic. Inca de mici ne dorim sa avem un business al nostru si nu putine sunt datile in care consideram ca facultatea ne sta in cale. Entrepreneurship Academy sau "scoala de antreprenori" ne usureaza alegerea si ne propune dezvoltarea propriei afaceri si obtinerea diplomei de licenta simultan. 

        Desigur, te vei lovi de-a lungul celor patru ani de intrebarile celor mai sceptici, dar si de cele ale celor care considera ca politehnica, medicina sau academia sunt cele trei mari oportunitati de care trebuie sa profite un tanar "la inceput de drum". Incearca sa le explici acestora de ce ai ales sa te scolesti in cadrul unei facultati care, in momentul de fata, are cel mai sigur corespondent in realitate si fa-i sa inteleaga ca independenta este una dintre cele mai pretuite calitati ale unui om. Cat despre tine, pregateste-te! Lumea afacerilor te va intampina cu notiuni noi, cu conceptul de management, de marketing si te va invata cum sa comunici eficient, cum sa construiesti si sa ai grija de businessul tau.

        Fondatorii EA au gandit acest concept ca fiind unul practic. Este adevarat ca multe facultati au ca specializare antreprenoriatul, insa studentii absolventi declara ca dupa terminarea studiilor nu au nici cea mai mica idee despre cum se cladeste o afacere, despre ce inseamna sa fii un bun afacerist. Profesorii, oameni cu vechime in acest domeniu, care nu prefera aceasta titulatura de "invatatori" pentru ca, declara ei, nu predau, ci pur si simplu ii ajuta pe cei inscrisi sa desluseasca tainele acestui domeniu, nu se sfiesc sa le explice acestora ca intr-o afacere este necesar sa faci bani. Studentii exerseaza si fac parte din programe practice care ii incurajeaza sa imprumunte comportamentul unui antreprenor. Ei au in timpul programului de studiu propria afacere de care se ingrijesc, pentru care muncesc si, atunci cand nu se pricep la ceva, pun intrebari si sunt ajutati cu placere. Plus ca, pentru un venit suplimentar, facultatea are parteneriate cu firme care intampina probleme, iar studentii pot gasi solutii contra cost.

        Este de la sine inteles ca atunci cand te inscri la o astfel de facultate o faci din dorinta de a invata cum sa manageriezi propria ta afacere, iar gandul de a te angaja dupa terminarea studiilor undeva - este aproape inexistent. Majoritatea absolventilor continua sa dezvolte businesul din scoala, in timp ce altii isi deschid unele noi. Ideile pe care le ai prind contur in cadrul academiei pentru ca primesti ajutor din partea tuturor: celor care sunt adevarati stalpi in domeniu, colegilor, dar si experientele de care te lovesti devin o sursa de sprijin. Programele de acest gen se canalizeaza mai mult pe practica, iar nu pe teorie. Micii antreprenori iau contact cu lumea businesului si invata sa puna pe primul loc dorintele clientilor, sa observe potentialul dintr-o afacere si sa dezvolte medii de lucru convenabile atat pentru angajati, cat si pentru ei ca angajatori.

        Modelul este, desigur, imprumutat din strainatate. Numeroase tari, de pilda Marea Britanie, Finlanda, Germania, Franta si altele, au implementat programul si au inregistrat un succes enorm, aceasta scoala desfasurand cursuri de antreprenoriat si in contextul international. De cativa ani fondatorii EA au adus in Romania acest concept si au reusit sa obtina, la finalizarea celor patru ani de studiu, diplome pentru studenti oferite de statul olandez. Pentru cei ce urmeaza aceasta facultate avantajele sunt numeroase; pe langa diploma de licenta, acestia acumuleaza informatii si dezvolta aptitudini si intreprinderi care, pe parcus, ii formeaza ca viitori antreprenori. Cel mai de pret lucru castigat din acest experiment este insusi experienta. Faptul ca tinerii ajung sa se loveasca de anumite obstacole ajuta la buna functionare a protocolului de invatare: in acest sens, atunci cand ei se confrunta cu probleme de management, invata despre management, atunci cand se ivesc chestiuni de strategie, discuta despre cum sa implementezi o anumita strategie. Un alt plus este ca in perioada de studiu, elevii isi desfasoara stagiatura in strainatate si ajung sa cunoasca tipuri de piete, de afaceri, de probleme, dar si de rezolvari in functie de complexitatea tuturor factorilor externi.

        Ca totul sa fie "ca la carte", clasele au parte de asa numitii diriginti, oameni cu care discuta periodic in vederea gasirii unor solutii pentru businessurile studentilor si ii indruma pe acestia in directia corecta pentru a finaliza acest program. Lucrurile se realizeaza in etape, astfel ca primul an este incarcat de o experienta in Amsterdam, loc in care invataceii sunt pusi in situatia in care trebuie sa se decurce singuri. Anii urmatori se bazeaza pe stransa relatie dintre teorie si practica, pe discutiile care largesc orizontul tinerilor, dar si pe dezvoltarea acestora din punct de vedere personal, pe langa profesional. Monitorizarea este una atenta, iar fiecare student isi gaseste locul. Lucrul in echipa ii face pe toti sa se simta integrati si sa nu existe discrepante majore intre cutare si cutarescu. Detalii despre admitere, taxe, dar si despre bursele pe care academia le ofera studentilor sai sunt optim asezate pe siteul de prezentare al facultatii.

        Daca simtiti ca aveti abilitati de antreprenor si va trecut macar pentru o secunda prin cap ideea ca propria afacere v-ar implini pe plan profesional si sufletesc, aceasta facultate este, poate, solutia. Acum, posibilitatea prin care dezvoltarea propriei afaceri si obtinerea diplomei de licenta se intampla concomitent, exista. Trebuie sa tineti cont, insa, de faptul ca un business trage dupa sine atat avantaje, cat si numeroase responsabilitati pe care, cu timpul, le-ati putea percepe ca pe niste dezavantaje. Stim cu totii ca un simplu gand nu este de ajuns si ca va trebui sa munciti pentru fiecare realizare in parte. Este bine sa aveti in vedere cererea de pe piata, concurenta, potentialii clienti s.m.d., in esenta: sa aveti un plan foarte bine pus la punct. Este adevarat ca atunci cand iei decizia de a-ti asuma rolul de patron libertatea pe care crezi ca o ai iti poate afecta judecata, insa e bine sa ai mereu in vedere scopul afacerii tale si sa te organizezi astfel incat in fiecare zi sa fi cu un pas mai aproape de acesta. Bucuria de a avea un statut social nu vine singura, ci incarcata de sarcini pe care va trebui sa le duci la bun sfarsit. Este necesar sa iei in calcul un potential esec si sa te pregatesti astfel incat, in cazul in care acesta are loc, sa o poti lua de la capat; investitia poate fi riscanta, dar in cazul unei reusite - imagineaza-ti ce satisfacut vei fi. Timpul alocat unei afaceri nu poate fi niciodata estimat corect; vor fi momente in care ceva nu va putea accepta o amanare si de multe ori viata personala, cel putin in primul stagiu al afacerii, va trece pe locul doi. In cazul in care alegi sa infintezi o societate comerciala incearca sa privesti dincolo de idee; in cadrul acesteia vei avea nevoie de o echipa de incredere care sa te ajute - singur este putin probabil sa izbutesti. Promovarea afacerii tale nu se facea doar cu ajutorul mijloacelor mass-media consacrate deja, ci mai mult de atat, tu esti cel in masura sa construiesti o imagine pozitiva, un nume rasunator, produse si servicii de calitate, dar si multe altele.

        Inainte de toate trebuie sa constientizezi faptul ca initierea unei afaceri cere un efort mare din partea ta, iar sansa ca rezultatele sa se vada abia peste cativa ani este una destul de mare. Oricum ar fi, crede in visul tau! Invata, mergi la scoala, culege informatie de peste tot, casca ochii si urechile la experientele celorlalti, incearca sa-ti imaginezi ca esti in locul lor si cauta solutii, pastreaza-ti optimismul si principiile, nu te injosi pentru cativa lei in plus, nu permite nimanui sa-ti spuna ca nu vei reusi, ca nu vei avea succes si, cel mai important, nu te da batut, nu pierde din vedere telul pe care ti l-ai propus de la bun inceput.