Deschiderea unei afaceri

Home Deschiderea unei afaceri
Categoria: Noutati | Data publicarii: 08/02/2019

Deschiderea unei afaceri

Din ce in ce mai multi tineri, si nu numai – oameni de toate varsetele, isi doresc sa abandoneze locul de munca in favoarea inceperii unei afaceri proprii. Deschiderea unei afaceri nu este deloc gresita, insa inainte de a lua aceasta decizie este de preferat sa ne gandim la cateva aspecte importante.

Chiar daca pare usor si nu de multe ori i-am invidiat pe sefii nostri, aceasta meserie, de director sau de manager al unei afacerii, nu este nicidecum usoara. Faptul ca cel aflat la conducere da doar ordine si dirijeaza angajatii este mai degraba un mit. Chiar daca, intr-adevar, un director este nevoit sa atribuie fiecarui om din firma o anumita sarcina si o responsabilitate, acest lucru nu este deloc usor. Managerul trebuie sa fie atent la competentele fiecaruia si sa urmareasca cu bagare de seama randamentul pe care il au angajatii, el cauta metode prin care sa faca schimbari in cazul in care lucrurile nu merg, iar profitul este scade si este responsabil pentru aministrarea unor sume de bani astfel incat facturile utilitatilor sa fie platite, consumabilele cumparate iar angajatii remunerati corespunzator. Stiati ca de cele mai multe ori seful este ultimul din firma care isi priemeste banii?

Presupnand ca aveti toate calitatile necesare pentru a ocupa aceasta functie si bazandu-ne pe faptul ca aveti un spirit antreprenorial foarte bine dezvoltat, exista in continuare aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere. Unul dintre acestea se afla in stransa legatura cu satisfactia pe care o aduce afacerea proprie. Evaluati daca aceasta va aduce bucurie si va implineste pe plan profesional. Daca nu, cel mai probabil ati ales un tip de business care nu vi se potriveste si ar fi bine sa luati in considerare faptul ca intr-o afacere de care nu sunteti atras este cu mult mai greu sa ai succes decat in oricare alta afacere. In plus, in cazul in care nu sunteti pasionat de ceea ce faceti este ggreu de crezut ca veti rezista orelor lungi petrecute la birou si perioadei de inceput cand stresul este coplesitor.

Atingand aceasta problema, ne vedem responsabili de a mentiona un alt punct la care trebuie sa fiti atenti, iar acesta este alegerea afacerii potrivite. Asa cum am stabilit deja, pasiunea este un prim criteriu in decizia legata de businessul pe care urmeaza sa vi-l deschideti. Alaturi de pasiune, aveti nevoie de cateva cunostinte in domeniu; chiar daca nu aveti studii in acest sens, puteti lua legatura cu cativa antreprenori din domeniu carora sa le cereti sfaturi legate de noua afacere. Trebuie sa fiti atenti, insa. Unii dintre acestia nu au niciun interes sa va ajute, ba mai mult, reprezentati concurenta si ar putea sa incerce sa va incurce. Daca aveti deja ani de experienta intr-un anumit domeniu, inceperea unei afaceri in acest domeniu va ofera multe avantaje. Puteti folosi in mod eficient abilitatile si pregatirea anterioara, reteaua de contacte si cunostintele dumneavoastra despre industrie. S-ar putea sa stiti chiar si primii clienti, iar daca aveti nevoie de finantare pentru a incepe noua afacere, poate fi mult mai usor sa o abtineti atunci cand CV-ul dumneavoastra sustine noul risc.

Daca aveti mai multe interese si nu sunteti sigur care ar fi cea mai buna afacere, luati in considerare cele mai puternice abilitati pe care le aveti, dar si experienta dumneavoastra educationala stabilind astfel care este domeniul cel mai interesant potrivit de urmat pentru dumneavoastra. De asemenea, este extrem de informativ sa cercetati piata si sa determinati ce tipuri de afaceri sunt necesare in prezent zonei in care locuiti. Daca nu stiti prea multe despre afacerea pe care doriti sa o incepeti, dar va considerati pregatiti pentru aceasta, trebuie sa fiti constient ca urmeaza sa va petreceti destul de mult timp invatand – pentru a evita sa faceti greseli critice in planificarea afacerii dumneavoastra. Indiferent daca aveti experienta cu afacerea aleasa sau absolut nico idee despre aceasta, trebuie sa faceti tot ce puteti pentru a testa daca acest risc merita asumat. Este mult mai usor si mult mai ieftin sa realizati ca nu doriti sa detineti o anumita afacere in timp ce sunteti inca in faza de planificare decat atunci cand sunteti deja in mijlocul operarii acesteia, cu contracte de furnizori si contracte de leasing si imprumuturi.

Un alt punct pe care trebuie sa il atingeti inca din faza incipienta: determinati daca afacerea are o sansa solida de a se transforma in profit. Dupa ce ati lucrat “pe teren” timp de cateva luni, ar trebui sa stiti daca afacerea este un potential producator de bani.  Inceputul unei afaceri este interesant si inspaimantator in acelasi timp. Veti avea multe momente grele, dar si multe momente pline de satisfactie.

La sfarsitul zilei, cele mai de succes afaceri sunt cele conduse de oameni care traiesc, respira si iubesc ceea ce fac! Prin urmare, odata gasita pasiunea trebuie sa fiti indeajuns de inteligenti cu privire la modul in care urmeaza sa o implementati in noua afacere.