Robert Toru Kiyosaki - Tata bogat, tata sarac

Home Robert Toru Kiyosaki - Tata bogat, tata sarac
Categoria: Noutati | Data publicarii: 13/12/2018

Robert Toru Kiyosaki - Tata bogat, tata sarac

         Cand vine vorba de carti, alegem de cele mai multe ori sa le citim pe acelea care ne oglindesc personalitatea, care trateaza un subiect interesant pentru noi sau, de ce nu, au recenzii atat pro, cat si contra, dar care ne starnesc, tocmai din acest motiv, dorinta si curiozitatea de a stii cat de bune sau nu sunt de fapt. In randurile ce urmeaza o sa dezbatem cartea cunoscutului om de afaceri Robert Toru Kiyosaki - Tata bogat, tata sarac.

             Autorul american are o vasta experienta in lumea afacerilor, motiv pentru care in cartea sa a reusit sa contureze extrem de bine educatia financiara, dar si sa inglobeze pasaje de discurs motivational, ambele fiind deosebit de folositoare pentru un antreprenor la inceput de drum. Iar daca nu v-am convins de valoarea dumnului Kiyosaki, ei bine, este necesar sa mentionam faptul ca este unul dintre putinii autori ai tuturor timpurilor care au reusit sa isi duca trei dintre creatii in topul celor mai vandute carti din lume; vorbim despre Tata bogat, tata sarac, Ghidul investitorului, dar si despre Cadranul banilor.
     Seria Tata bogat, tata sarac este o creatie literara care pune accentul pe educatia financiara pe care orice antreprenor ar trebui sa o aiba daca vrea sa isi dezvolte si sa-si mentina afacerea, in timp ce Copil bogat, copil istet, o alta carte a maestrului, se axeaza pe numeroasele notiuni financiare pe care un parinte ar putea sa le explice copilului sau in vederea pregatirii acestuia pentru statutul de viitor om de afaceri. Multe persoane declara ca dupa citirea primei carti de educatie financiara au inceput sa indrageasca subiectul si sa inteleaga cu adevarat tainele acestui domeniu. Toate astea se datoreaza autorului care a stiut sa astearna in randuri adevarate valori, cu exemple care sa ii intareasca crezul. Fanii lui Robert Kiyosaki nu s-au oprit la operele literare ale acestuia, ci au inceput sa-i urmareasca discursurile motivationale cu regularitate. Lectiile importante pe care omul de afaceri le impartaseste cu cei interesati, atat in cartea de temelie, cat si pe parcursul intregii sale munci constau in indemnarea noilor antreprenori sa se educe pe cat posibil in educatia financiara invatand din exemple practive, lovindu-se de realitatea atat a succeselor, cat si a esecurilor inregistrate de afaceri. Cartea sa vorbeste despre cat de putine informatii invata oameni in scoli, dar si despre cat de putine cursuri se axeaza pe bani sau finante. El puncteaza faptul ca, in general, adultii de azi stiu lucruri legate de domeniul pecuniar doar de la parinti si ca majoritatea isi manageruieste situatia financiara asa cum au invatat acasa, inca de cand erau mici. De aici si ideea din carte care vorbeste despre usurinta cu care cei bogati devin din ce in ce mai bogati, in timp ce cei saraci reusesc cu greu sa-si depaseasca statutul. Autorul da vina pe sistem si scoate in evidenta urmatorul lucru: doar un parinte instarit poate sa isi invete copilul cum sa trateze o afacere, ii poate da povete intelepte despre cum sa cresti o afacere, in timp ce unui tata sarac ii este aproape imposibil sa ii insufle educatia financiara copilului sau de vreme ce acesta nu a avut nicodata propriul business sau resursele necesare sa cunoasca acest subiect. Sa inveti din greu in scoala nu este de ajuns. Poti avea rezultate excelente, dar sa te lupti toata viata cu finantele. In timp ce scoala se axeaza pe competentele profesionale, tinerii au nevoie de abilitati financiare. 

       Un alt punct pe care domnul Kiyosaki il abordeaza este importanta absoluta a diverselor domenii, si nu concentrarea intregii atenti pe un anumit segment. El subliniaza faptul ca in viata este valoros sa stii in ce directie merg vanzarile, ce presupune marketingul si managerierea unei afaceri, dar si cum sa comunici astfel incat sa te faci inteles de o cat mai mare masa de oameni. Pentru a intari acest pasaj, omul de afaceri apeleaza la o povestioara extrem de interesanta care ne vorbeste despre o reporterita care i-a luat la un moment dat interviu. El stia despre femeie ca pe langa meseria de jurnalist, aceasta a scris si numeroase carti care, din pacate, nu reusisera niciodata sa aiba titlul de best-seller, asa ca a intrebat-o de ce nu incearca sa invete cum, in ce fel se desfasoara si ce presupun vanzarile. Ea i-a raspuns ca nu si-ar dori niciodata sa faca parte din acea categorie de oameni si ca pur si simplu le uraste. Atunci omul de afaceri i-a spus ca datorita educatiei financiare a reusit sa fie unul dintre cei mai bine vanduti autori. Cum? Intelegand ca produsul sau trebuie vandut intr-un mod sau in altul si gasind solutii practice care sa ii garanteze acest lucru. Vanzarile reprezinta un bun valoros care ne vor sustine afacerea si cariera. Degeaba scoti pe piata o carte excelenta daca aceasta nu se vinde.

             O preocupare asupra careia cartea ne indeamna sa ne aplecam ochii este deschiderea propriei afaceri. Scoala te educa astfel incat sa iti poti gasi un loc de munca dupa terminarea acesteia, nu si pentru crearea propriului tau loc de munca. In loc sa lucrezi pentru altcineva, mai bine te educi din punct de vedere financiar si incerci sa muncesti pentru tine. Este adevarat ca un business nu poate fi mentinut de oricine, insa cu dorinta de a invata si de a reusi, chiar si cel mai sarac om ar putea deveni un consacrat om de afaceri. Motivul aparitiei aceste carti il reprezinta cele sase lectii importante pe care autorul vrea sa le impartaseasca celor interesati sa invete, celor ce isi doresc sa dezvolte o afacere profitabila. Rezumatul cartii ar putea fi conceput doar expunand firul povestirii, insa pentru aflarea acestor lectii este necesar sa cititi cartea. Nu o sa detaliem povestirea deoarece ne dorim sa va pastram interesul la cote maxime. Ceea ce putem, insa, sa va reamintim este faptul ca in carte sunt expuse unele idei pe care le avem despre bani, dar care sunt total gresite, dar problema ca numeroase convingeri limitate despre finante ne impiedica pe noi  sa se imbogatim.

             Un lucru foarte interesant pe care il intalnim pe tot parcursul acestui “manual de educatie financiara” este tehnica pe care autorul Robert Toru Kiyosaki a ales sa o foloseasca. Termenii sunt explicati astfel incat conotatiile acestora sa fie pe intelesul tuturor, iar sfaturile oferite pot fi aplicate cu usurinta si cu utilitate de orice antreprenor sau viitor om de afaceri.

         Toate acestea fac din cartea lui Rober una greu de lasat din mana, cu idei profunde, concepte noi, care poate fi privita ca un instrument al procesului de imbogatire. Autorul asemana termenul de bogatie cu cel de libertate, deoarece nu esti nevoit sa lucrezi pentru altii atunci cand afacerea ta este manageriata bine; mai mult de atat, in acest volum, dar si in toate celelalte, educatia financiara este privita ca o cheie a succesului.